1NA KBC Male - KRB Loppem 20-16

Verslaggever Kristof Calleeuw

Zaterdagnamiddag 15u35, scheidsrechter van dienst Georges Mouton roept de 2 aanvoerders bij zich voor de toss. Er waren veel toeschouwers aanwezig die namiddag voor de uitgeroepen topper tussen Male en Loppem. Meerdere zogenoemde "kenners" vinden deze wedstrijd een duel voor de titel, maar het is natuurlijk nog véél te vroeg om daarover nu al uitspraken te doen, wel mag gezegd worden dat beide ploegen een plaatsje willen veroveren voor de play-offs.

De thuisploeg had het 5-tal (Anseeuw-Compernolle-Goeminne-Mouton en Blomme) om uit te kiezen, terwijl bij de Loppemse bezoekers (Ballegeer-Bolle-Calleeuw-Gellinck en Garré) klaar stonden. Uit de twee selecties kwamen telkens de eerste vier spelers aan de start. Loppem was met duidelijke intenties naar Male gekomen, en rekende duidelijk op de aanvalskracht van Gellinck op eerste worp. De bezoekers namen de beste start, bij de 2de aanval tekende Bjorn Ballegeer voor de 0-2 met een rugworp. De toon was gezet voor een leuke pot krachtbal. Male was dus gewaarschuwd voor

de dreiging die er constant was, al laat de thuisploeg niet zomaar begaan. Er was wel een secure Compernolle, die de thuisploeg voor een grotere kloof kon behoeden en aan bij de volgende aanval was de aansluiting terug een feit 3-4 na zeven minuten spel.

Er werden ook enkele mooie kansen gemist met dank aan beide achterspelers die hun verdediging aardig op punt konden zetten. Ook was er een sterke barrage Goeminne die een rugworp van Ballegeer na buitenspel net kon afblokken en de daarop volgende worp werd door Calleeuw gemist. Het vertrouwen groeide bij Male dat even de betere was van Loppem, Anseeuw bracht met een verre 2de worp zijn ploeg voor het eerst op voorsprong (5-4). Ballegeer en Calleeuw wisselden van worp, om de ervaring meer te laten werken en ook om Ballegeer de kans te geven voluit te gaan als de mogelijkheid er was. De 2 ploegen gaven elkaar geen duimbreed toe, ondanks het strakke tempo dat werd aangehouden. De score bleef gelijkop gaan met afwisseld voordeel, eerst bij de thuisploeg en nadien terug de kleinste voorsprong voor Loppem. Niet onlogisch dat de rustscore gelijk was 10-10.

Zo was voor de 2de helft alles te herdoen en moesten beide ploegen vol aan de bak om een goed resultaat te bekomen. Bij Male werd Mouton vervangen door een frisse Blomme. Het was Calleeuw dat Loppem eerst weer op voorsprong bracht, daarna was het betere spel van de thuisploeg. Nu de volledige ploeg(Male) van vorig seizoen tussen de lijnen stond, was het samenspel in verdediging nog beter dan in de eerste helft, zonder de prestatie van Mouton te minimaliseren. Male bleef ook secuur aanvallen, Blomme kreeg voor het eerst sinds het begin van de wedstrijd een kloofje op het bord brengen, nu in het voordeel van de thuisploeg (13-11). Loppem moest weer gaan schuiven en liet nu Gellinck enkele laatste worpen geven, jammergenoeg ging zijn eerste poging buiten wat een vrije-worp voor Male gaf. Compernolle liet deze kans niet onbenut, gevolg een drie-puntenkloof.

Een time-out bij de bezoekers moest volgen wat ook gebeurde, Loppem kwam terug aan het doelgebied van de thuisploeg. Maar stuitte op een sterke Goeminne, deze blokte op perfecte wijze een rugworp van Ballegeer en tot overmaat van ramp kregen de bezoekers ook een vrije-worp tegen voor "recht op de man" al was dit zeker niet terecht gezien de verdedigende "actie" van de Maalse barrage. Ref Georges Mouton had hier duidelijk de verkeerde beslissing genomen, gevolg de bezoekers duidelijk van de kook en de concentratie volledig verdwenen. Male bleef koel en scoorde bij elke kans, Steven Bolle was de enige die bij Loppem de zenuwen nog onder controle kon houden. Hij bleef zijn verdedigende werk doen en maande zijn teamgenoten aan dat de wedstrijd nog niet afgelopen was. De bezoekers kwamen terug aan de overkant en Compernolle moest werkelijk alles uit zijn lichaam halen om een verrassende rugworp van Calleeuw in buitenspel te verwerken.

Bij een twijfelachtige beslissing iets verder in de wedstrijd, ging Male dan niet akkoord. Gevolgd door een versnelling van Gellinck die de bal kort bij de zijlijn gooide. Opnieuw reactie van de zijkant wat ref Mouton de beslissing van de grensrechter in het voordeel van de thuisploeg deed veranderen. Zo brak dit opnieuw de concentratie van de bezoekers die geen raad meer wisten, Blomme kon zo een maximale kloof van 18-14 maken met nog zeven minuten te gaan. Loppem moest iets proberen en bracht Garré voor Calleeuw en liet Gellinck 2 worpen per aanval nemen. Anseeuw moest wat zoeken om de gewijzigde verdediging van de bezoekers te vermijden. Compernolle hield echter de controle over de aanval bij Male en liet Blomme in zijn plaats afwerken. In een beter moment van de bezoekers leden deze dan balverlies wat de nederlaag definitief deed inleiden. Compernolle kreeg de eer het laatste doelpunt van de wedstrijd op het bord te zetten. Eindstand 20-16

Een verdiende zege voor de thuisploeg, gezien de gemiste kansen van Loppem. Al moet gezegd zijn dat enkele beslissingen zéér twijfelachtig waren. Male tekende een sterke collectieve prestatie met als kers op de taart "Pieter Goeminne", hij maakte op zijn eentje drie rugworpen onschadelijk, wat volgens ondergetekende zeker een pluim verdiend. Male haalt zo Loppem bij in de rangschikking, maar het is iets te vroeg om nu al te zeggen wie de grote kanshebber is op de titel. De competitie is nog jong, de kans is groot dat het nog een spannende strijd kan worden.

Male: Joos Anseeuw(3), Timothy Compernolle(12), Pieter Goeminne, Kenny Mouton(2) en Kris Blomme(3)
Loppem: Bjorn Ballegeer(7), Steven Bolle, Kristof Calleeuw(4), Sammy Gellinck(5) en Bart Garré